Noord Cyprus en Lefkosia
Blijf op de hoogte en volg Kim en Tom
23 Oktober 2007 | Cyprus, Nicosia
We gaan naar Noord-Cyprus. Het Turkse gedeelte van het eiland.
Het noorden wordt eigenlijk alleen door Turkije erkend. Er wonen dan ook veel Turken.
Om over de grens te komen moet je veel moeite doen.
De dag ervoor hebben we al onze paspoortnummers moeten doorgeven. Deze worden dan ook gecontroleerd als we over de grens gaan. Tussen het Griekse en Turkse gedeelte zit een "groene zone". Hier zitten nogsteeds soldaten van de VN.
Eenmaal door de grens gekomen is er een prachtig landschap te zien. Het landschap bestaat uit veel bergen. Op een van de bergen is een gigantisch grote vlag van Noord-Cyprus geschilderd.
We rijden richting de stad Kyrenia. Dit is een havenstad waar veel toeristen uit Turkije heen komen. Er is ook oud kasteel en een heel gezellig haventje.
Deze bezoeken we dan ook allebei.
We rijden vervolgens door naar Bellapais. Hier is een klooster waar je een prachtig uitzicht hebt over het dal en de zee.
In het klooster hebben een tot de 16e eeuw een aantal priesters gewoond. Ze werden hier in de 16e eeuw uitgejaagd door de Osmanen. Daarna is het klooster niet meer bewoond.
Hierna gaan we terug richting Lefkosia (of Nicosia zoals de Engelsen zeggen, de Grieken noemen het Lefkosia).
Daar gaan we eten bij een echte Griek. Hier krijgen we Moussaká te eten. Vervolgens gaan we richting het Byzantijns museum van Lefkosia. Mirjam vindt het vooral heel bijzonder om te zien. Het klapstuk van het museum is een stuk uit de 9e eeuw.
Daarna mogen we nog Lefkosia in. We bekijken eerst nog het monument van Makarios (de eerste president en bisschop van Cyprus) en het vrijheidmonument van Cyprus. Deze vindt Hans zeer interessant.
Vervolgens genieten we nog van een ijsje en gaan de binnenstad van Lefkosia nog even in. We vinden na veel zoeken ook nog de smalle straatjes van Lefkosia, die er gezellig uitzien.
's Avonds eten we bij Paparazzi Restaurant waar een paar dubieuze mannen werken die liever in blousjes van vrouwen kijken, maar het wel weer heel gezellig.